Kaokeland

Onderweg in Kaokeveld Onderweg in Kaokeveld

Dag 6: donderdag 14 juli

Vandaag richting Opuwo gereden, via een scenic route. Ook een gedeelte langs de Angolese grens (langs de rivier), waar we blij waren met de 4x4. Mooie en vruchtbare omgeving met hier en daar ook wat apen. Af en toe moesten we ook een riviertje oversteken met de auto. We hebben ruim een halve dag gereden en een handvol auto's gezien. Geen enkel hek, alleen af een toe een paar hutjes en (helaas bedelende) kinderen langs de weg.

In Opuwo zelf hadden we het gevoel dat we de enige blanken waren. Waardeloze supermarkt, maar wel weer een tankstation. De camping stond verkeerd in de Lonely Planet, maar uiteindelijk hebben we hem toch gevonden (geen warme douche, maar wel weer koud bier). Leuke eigenaar.

Onderweg langs de Angolese grens Onderweg langs de Angolese grens

Emile heeft onderweg ook nog een potje mayonaise (voor de gepofte aardappelen) gebroken. Helaas geen stoer verhaal door de ruige wegen, maar een over het hoofd geziene drempel over de weg bij een lodge.


Dag 7: vrijdag 15 juli

Groep Himba's Groep Himba's

In Opuwo zijn we onder de leidende hand van Queen Elisabeth (een gezellige dikke moeder van 10 (!) kinderen) naar haar Himba-dorp gereden. Esther met één helft van de tweeling op schoot en Elisabeth achterin met de andere helft (tweeling was 13 maanden). Zo'n Himba-dorp is wel heel goed om gezien te hebben. Prachtige mensen, die zich insmeren met een terracotta-kleurige dikke boter. Raar gevoel en we voelden ons ook wel een beetje misplaatst, omdat we daar echt als twee witten stonden te kijken naar andere mensen. We hadden meel, suiker en bier (was al op voordat we weer weggingen) meegenomen en dat viel gelukkig goed (in ieder geval beter dan cash geld). Esther heeft nog onder de smurrie gezeten en de kleren die we aanhadden kunnen na aankomst in de prullenbak. Het is onvoorstelbaar hoe anders deze mensen leven.

Oudere Himba vrouw Oudere Himba vrouw

Na Opuwo zijn we doorgereden naar Fort Sesfontein. Daar was niet zoveel te beleven, maar de route en omgeving waren wederom adembenemend. Het is zo leeg! We komen op een dag rijden echt niet meer dan tien auto's tegen (waarvan dan meer dan de helft andere toeristen zijn). Heerlijk! 's Nachts zag de lucht eruit als een sprookje: volledig 1001 en 1 nacht: sterren, maan en palmbomen!


Onderweg naar Sesfontein Onderweg naar Sesfontein

In Sesfontein kwamen we er overigens erg lullig achter dat de Zuid-Afrikanen toch wat anders met toerisme omgaan dan we gewend zijn. 's Avonds kwamen er in het pikke donker twee enorme negers op ons af of we een concert wilde. Denkend aan alle idioten in Azie die geld aan je willen verdienen was het antwoord al snel nee (in de veronderstelling dat de twee heren een deuntje zouden neuriën). Toen er 10 minuten later aan andere kampeerders een prachtig afrikaans concert met wel tien man gegeven werd, voelden we ons toch wel een beetje lullig. Weer wat geleerd: Afrikanen (of in ieder geval Namibiërs) zijn niet opdringerig en kunnen zichzelf (en hun produkten) niet verkopen. Eerst even doorvragen volgende keer.


Facts & Figures
Route
Camping
 
 
D3646, B1, C46, C41, D3612, D3616, C46, D3700, D3701, D3700
Ruacana Eha Lodge (Ruancana)
Kunene Village Restcamp (Opuwo)
(Is de Opuwo Rest Camp volgens de Lonely Planet)