Tips & Informatie

Logo Lonely Planet

Voor mensen die ook een dergelijke reis willen maken, hebben we hier een aantal tips verzameld.

Een reis boeken

Rechtstreeks naar Borneo vliegen is niet mogelijk. Je kan via Malaysian Airways of KLM een all-in-one ticket kopen, maar die zijn niet goedkoop. Onze oplossing: Koop een retour naar een grote stad in Azie (in ons geval Kuala Lumpur, met een KLM Take Off fare) en boek een vervolgticket online bij Air Asia. Neem wel voldoende overstaptijd, want de maatschappijen hebben niets met elkaar te maken en wanneer je te laat bent, ben je simpelweg je ticket kwijt. Dankzij een KLM vertraging van 4 uur misten wij uiteraard onze vlucht, maar met 7 (!) vluchten per dag van Air Asia naar Kota Kinabalu was dat geen probleem. Twee uur later waren we alweer op weg. Met de extra kosten die we hiervoor moesten maken, zaten we nog net onder de prijs van het goedkoopste all-in-one ticket!

De grootste en goedkoopste luchtvaartmaatschappij van Azië is Air Asia, maar op Wikipedia staat een lijst met nog veel meer 'low cost' luchtvaartmaatschappijen.

Ter plekke

  • Engels is een officiële taal, bijna iedereen spreekt het goed.
  • Maleisiërs zijn vriendelijke en eerlijke mensen. Het natuurlijke wantrouwen - wat tijdens reizen altijd een beetje nodig is - kun je hier (bijna) laten varen (Pas wel op in steden als Kuala Lumpur natuurlijk).
  • Veel (mini)bus afstanden hebben opgelegde prijzen door de overheid (Vaak hangt er een A4tje met prijzen in de (mini)bus).
  • Vraag aan drie taxichauffeurs de prijs naar het vliegveld en je hebt grote kans dat je drie keer dezelfde prijs hoort (Ga dan niet onderhandelen, want dat zijn opgelegde overheidsprijzen).
  • In het najaar zijn er vaak aangestoken bosbranden in Kalimantan (Indonesisch Borneo). Bij een verkeerde wind is het hierdoor heel heiig (Mensen met astma e.d. krijgen er last van).
  • Groot voordeel van het najaar (vlak voor het regenseizoen) is dat het toeristisch laagseizoen is: overal is plek en vliegtickets kosten niets.
  • Macace apen kunnen vervelend en agressief zijn. De oplossing is niet in de ogen kijken en een dunne stok van ongeveer 1 meter mee op pad te nemen (vooral in Bako National Park).
  • De Pinnacles bekimmen in Mulu National Park is net zo zwaar als de beklimming van Mount Kinabalu. Weet waar je aan begint!
  • De BBC heeft een hele mooie natuurserie genaamd Planet Earth. In de aflevering "Caves" zitten erg mooie beelden van de Gomantong Caves en Deer Cave (Onze gids in de Gomantong Caves heeft nog aan deze serie meegewerkt).

Heb je nog vragen of wil je wat kwijt, dan kun je me altijd mailen. Kijk wel eerst even in de FAQ (Frequently Asked Questions) of je vraag daar al niet beantwoord is. Wil je nog meer foto's zien, kijk dan nog even op de volgende pagina.

Groeten uit Maleisië,

Emile & Esther

Facts & Figure
Auteur
Fotografie
Emile de Bruijn & Esther Laan
Emile de Bruijn & Esther Laan