Sandakan & Sukau

Een oerang-oetan in Sepilok Een oerang-oetan in Sepilok

Na het vorige mailtje zijn we naar Sandakan gereisd per Express Bus. De bustocht was lang (acht uur) maar wel mooi. Onderweg veel palmolie plantages gezien. Deze plantages zijn de grootste oorzaak van de boskap in Borneo.

In Sandakan hebben we het English Tea House bezocht: heel koloniaal en decadent, maar heerlijk. Op een heuvel, uitkijkend over stad en zee en dan aan de clubsandwich en a nice cup of tea...

Wilde proboscis aap aan de oever van de Sungai Kinabatangan Wilde proboscis aap aan de oever van de Sungai Kinabatangan

Sandakan zelf is niet zo bijzonder. Alleen de bazaar waar iedereen 's avonds eet is erg gezellig. Het eten daar ziet er echter niet overal eetbaar uit en we gokken het nu nog maar niet.

Vanuit Sandakan hebben we een tourtje geboekt naar Sepilok (een rehabilitatiecentrum voor o.a. oerang-oetans: samenwerking met het WWF), een boottochtje en overnachting in Sukau en een bezoekje aan de Gomantong Caves. Sepilok is erg toeristisch, maar wel leuk en goed om te zien! Gaaf, hoor, die oerang-oetans. Genen van de oerang-oetan komen voor 96,4 % overeen met die van de mens (en dus van ons, al zal je dat natuurlijk niet zeggen :-)

Zonsopgang over de Sungai Kinabatangan Zonsopgang over de Sungai Kinabatangan

Na zeer uitgebreide lunch in een minibus (met 2 Amerikanen, 2 Australiers, een Engelsman en onze gids) over een enorme hobbelweg naar Sukau, waar we die nacht ook hebben geslapen in een houten blokhut. Vlak voor zonsondergang de rivier op in een longtailboat om wildlife te zien (oerang-oetans, apen met aardbeineuzen, macaca-apen en hornbillvogels). Was leuk! Wel sporen gezien en geroken van olifanten, maar ze helaas niet gezien. Ook een beetje jammer dat we niet het enige bootje op de rivier waren, maar 1 van de vele...

Ingang van de Gomantong Cave Ingang van de Gomantong Cave

Volgende ochtend vroeg op (waren we inmiddels aan gewend, elke ochtend gaat de wekker ergens tussen 05.30 en 07.00 uur!). Heel mooie zonsopgang over de rivier om mee op te staan!

Weer in de minibus over de anderhalf uur hobbelweg naar de Comatong Caves: vol met vleermuizen, vogelnestjes en heel veel kakkerlakken. Mooi hoor! Stonk wel :-) Apart, zo'n habitat waar de kakkerlakken eten van de stront en de dode vleermuizen.

Gomantong Cave Gomantong Cave

We hebben zelfs nog een (zieke) vleermuis zien vechten voor zijn leven terwijl de kakkerlakken in groten getale kwamen aanrennen. Echt zielig, wel natuur.


De Gomantong Cave zijn vooral bekend door de Cave Swiftlets (kleine gierzwaluwen). Deze vogels maken vogelnestjes van hun eigen speeksel. De vogelnestjes worden geoogst om als delicatesse gegeten te worden door (hoe kan het ook anders) Chinezen en ze leveren de bevolking dan ook een fortuin op (De grotten worden om die reden ook bewaakt).

Vleermuis in de Gomantong Cave Vleermuis in de Gomantong Cave


Na terugkomst in Sandakan zijn we weer naar het English Tea House geweest (high tea dit keer). We zijn vroeg naar bed gegaan, aangezien er weer een vroege ochtendbus op het programma stond.Facts & Figures
Hotel Sandakan
Eten & drinken
Tour
Hotel Londen
The English Tea House (aanrader!)
Discovery Tours