Vang Vieng & Vientiane

De bus van Luang Prabang naar Vang Vieng De bus van Luang Prabang naar Vang Vieng

Dag 16: dinsdag 24 juli

We waren gebleven in Luang Prabang. Vanaf daar hebben we 's ochtends vroeg de bus genomen naar Vang Vieng. In Luang Prabang zagen we ook nog de stoet met monniken die daar elke ochtend om 5.30 uur voorbij komt. Heel apart. De busreis was officieel 6 uur, maar duurde natuurlijk 8 uur. De ravage van de stortregen was goed te zien. Op één plek was de weg over de totale breedte zo'n 10 meter weggelagen. Ook was er (hoorden we later) een dorpje weggevaagd. De rivier waar we langsreden leek wel een slagveld. Stronken, modder enz. Gelukkig hadden we een goede chauffeur die ons vakkundig over de met modder overstoomde weg loodste. Overigens is de bus onderweg nog door militairen onderzocht. Wel apart, de bagage van alle Laotianen werd grondig geinspecteerd (ook de tassen op het dak) terwijl de toeristen ongemoeid werden gelaten.

Kalksteenrotsen in de wolken bij Vang Vieng Kalksteenrotsen in de wolken bij Vang Vieng

De aankomst in Vang Vieng was een beetje een tegenvaller. Het dorp stelt namelijk niets voor. De omgeving is echter prachtig.

Ons guesthouse is een bamboo hutje aan het water. Mooi uitzicht op de kalksteen rotsen aan de overkant van de rivier. De volgende dag zijn we een cave gaan bezoeken in de rotsen. Hierbij hadden we ook een mooi uitzicht over de valei. (Er hing nog een wilde aap aan de rotswand) Gelukkig hadden we wel een zaklamp bij ons, zodat toen de verlichting ophield we toch nog verder konden. Vooral Esther vond dit de moeite waard, omdat zij helemaal niet bang is in het donker ("Leuk hier, zullen we terug...")

Kalksteenrotsen bij Vang Vieng Kalksteenrotsen bij Vang Vieng

's Middags zijn we wezen tuben. Dit is je door een tuk tuk een paar kilometer stroom opwaards laten brengen en je dan laten afzakken in de rivier m.b.v. de binnenband van een tractorwiel. Erg lachen!

Dag 20: zaterdag 28 juli

In de laatste mail zaten we nog in Vang Vieng. Inmiddels is de reis ondernomen naar Thailand en gaan we vanmiddag de palmbomen vergezellen op het witte strand, onder de stralende zon en aan de hemelblauwe zee van Ko Chang :-)

We zijn dinsdag vertrokken naar Vientiane (de hoofdstad van Laos). Ruim een uur van te voren naar de bus, maar de laatste plaatsen waren in het gangpad. 3,5 uur daar zitten was geen optie en we hebben dan ook een Pickup-truck genomen. (ook een lijndienst) De bijrijder zat onderweg nog allemaal enorme sprinkhanen weg te knabbelen, brrrrr... We hadden heel mooi weer overigens. (dat jullie niet denken dat we alleen maar regen hebben :-)

National Monument (vertical runway), Vientiane National Monument (vertical runway), Vientiane

In Vientiane was het druk, pas in het derde guesthouse was er plek. Vientiane is (helaas) ook erg westers. Veel franse (dure) restaurants. We hebben dan ook lang moeten zoeken naar een goeie eettent. Ook zijn er hier veel zwerfkinderen, al dan niet met ontbrekende en niet functionerende ledematen. De volgende dag hebben we een wandeling door de stad gemaakt en de mooiste wats bezocht.

's Middags naar de Vertical Runway, dat is een Arc de Triomphe van beton. (gebouwd met beton van de Amerikanen, bestemd voor een landingsbaan) Vlakbij lag er ook nog een enorme gouden stupa, die we uiteraard nog even moesten zien. 's Avonds hebben we op Vientiane Beach gegeten met Fleur en Bobby, twee studentes uit Amsterdam. Het bier smaakte wederom goed en we hadden in het donker mooi uitzicht op het onweer in Thailand (ligt aan de andere kant van de Mekong rivier).

Pha That Luang stupa, Vientiane Pha That Luang stupa, Vientiane

Donderdag was het al weer tijd om Vientiane te verlaten. Voordat we dit deden zijn we nog wel naar de twee mooiste wats van de stad gegaan en hebben we het Budda Park bezocht, iets buiten de stad. Via de friendship bridge naar Thailand (Nong Khai), waar ons paspoort wederom bekladderd werd. Nong Khai leek ons niet zo interessant, dus we hebben de trein genomen naar Ubon Thani (uurtje). Leuke (grote) stad. 's Avonds met een paar enorme ladyboys aan de bar gezeten, echt lachen! Het hotel was waardeloos. Enorme herrie van de straat, dus we hebben niet meer dan 2 uur geslapen... (Oh ja, bij de KFC gegeten, maar dat durven we eigenlijk niet te mailen :-)

Xiengkuane Budda Park Xiengkuane Budda Park

Vrijdag stond in het teken van reizen. Om 6 uur vertrok onze overluxe derde klasse treinstel richting Khorat. (6 uur) Wel leuk om te zien wat voor een etenswaar ze allemaal verkopen in de trein. Vervolgens naar het busstation getuk-tukt, waar de bus naar Kanchanaburi precies op ons stond te wachten. Nog steeds verbazingwekkend; op zo'n busstation wordt je door 5 man aan de arm genomen richting de juiste bus! Weer 5 uur later stonden we in Chanthaburi, vanwaaruit we nog een uur met de taxi naar Trat moesten. Na 14 uur reizen hebben we wel lekker geslapen in het huis van een guesthouse eigenaar! (guesthouse zat vol)

Facts & Figures
Vang Vieng
Vientiane
Udon Thani
Trat
Les jardins du Vang Vieng (bungalows)
Op de hoek naast Uncle Fred's
Malasri Sangoen Hotel (heel veel herrie van straat!)
James Guesthouse (Heel gastvrij)