Chiang Mai & Chiang Rai

Wat Phra That Doi Suthep in de opkomende mist, Chiang Mai Wat Phra That Doi Suthep in de opkomende mist, Chiang Mai

Dag 1: maandag 9 juli

Wij zitten op het terras in Chiang Mai. De vlucht vanuit Nederland ging erg voorspoedig. Een half uur te vroeg arriveerden we om 5.00 uur plaatselijke tijd in Bangkok. Daar maar gelijk het volgende vliegtuig gepakt (je bent westerling of je bent het niet :-) naar Chiang Mai. Een beetje brak Guesthouse, maar we hadden behoefte aan een bed. Mijn guesthouse van twee jaar geleden bestond niet meer... Op dit moment regent het knetterhard. De zon hebben we dan ook nog niet gezien. De temperatuur valt ook wel mee: zo'n 25 graden. Verder hebben we niet veel te melden dan dat we de eerste wats (tempels) en de meest ranzige etenswaren alweer gezien hebben.

Monnik bij Doi Suthep Monnik bij Doi Suthep

Voor mij (Esther) is alles nieuw en het is dan ook heel onwezenlijk. De mensen zijn vreselijk vriendelijk en het kost hier allemaal geen drol. De tempels die we hebben gezien stammen uit de 13e eeuw en de Middeleeuwen zijn dan ook goed vertegenwoordigd ;-) Morgen een rondleiding met een tuk tuk en daarna waarschijnlijk op de brommer de 'ommelanden' bekijken. Vooralsnog moeten we een beetje bijslapen maar morgen zullen we het tijdsverschil wel onder controle hebben.

Dag 4: donderdag 12 juli

We zitten inmiddels in Chiang Rai; 3 uur bussen vanaf Chiang Mai. De bus was bumpy, maar wel met een stewardes. Erg mooie omgeving onderweg. In Chiang Mai zijn we de super toerist gaan uithangen door met de tuk tuk naar een Olifanten Farm te gaan. Was wel grappig. Daarna met de gehuurde brommer naar Doi Suthep, 'de' tempel van Chiang Mai, bovenop een berg. Erg mooi allemaal. We zijn overigens midden in een stortbui terecht gekomen op de heenreis, maar gelukkig duurt zo'n bui nooit langer dan 30 minuten en kan je overal wel schuilen (goede reden om weer te eten). Bij terugtocht zijn we nog langs een tempel Wat Srisoda geweest. Deze is onderdeel van een school voor monniken. We werden dan ook gelijk door een monnik naar binnen getrokken met het verzoek om de rest van de vakantie hier te komen lesgeven. Wij als hollanders hebben immers engels als moedertaal denken ze daar allemaal :-). Erg leuk en aardig aanbod, maar we zijn er maar niet op in gegaan. Toch hebben we de volgende ochtend een lesje meegepakt. Erg leuk hoor, met al die pubertjes in een gewaad waar Oranje verliefd op zou zijn.. (iedere Thai is fan van Liverpool of Manchester United)

Wat Srisoda, school voor monniken Wat Srisoda, school voor monniken

Je merkt dan wel dat de cultuur totaal anders is; ze begrepen erg weinig en bij moeilijke zaken beginnen ze enorm te lachen ....(ze vroegen hoeveel leden wij in de familie hadden, dus ik (Esther) vertellen dat ik geen vader meer had: beginnen ze heel hard te lachen. In de lonely Planet lazen we dat wanneer Thai people zich geen raad weten met een situatie ze het "meest goede gezicht" opzetten en dus lachen!) Na afloop moesten we op de foto met alle pubers. Leuk voor thuis volgens de monnik, want de meesten kwamen uit erg afgelegen gebieden.


Rijstveld in de buurt van Chiang Rai Rijstveld in de buurt van Chiang Rai

's avonds naar de Night Bazaar geweest (markt). We hebben onze Ralph Lauren's en Okley's dus weer binnen :-) Overigens zagen we ook een Thai in Heidi outfit om duitsers de kroeg in te lokken: fout!!! Erg dronken geworden met bier en Cocktails (vul zelf maar in voor wie wat) samen met een (leuke) Amerikaan. De brommer was wel wat instabiel bij de terugtocht, zeker Thaise kwaliteit...

De volgende dag dus les gegeven en de bus naar Chiang Rai gepakt. Vandaag uitgeslapen en wederom een brommer gehuurd. Het platteland opgereden en van het gebied genoten! Heerlijk, echt prachtig... De mensen zijn overal vriendelijk, ook als je ergens voor de regen komt schuilen en je bestelt helemaal niets (kan ook vaak niet, want ze weten wel dat wij westerlingen overal ziek van worden)

Facts & Figures
Chiang Mai
Chiang Rai
Wan Mai Guesthouse (geen aanrader)
Mea Hon Son Guesthouse (erg goed)