Backpackers FAQ (Frequently Asked Questions)

Alle antwoorden gaan uit van een backpackers vakantie. Dat wil zeggen simpele accomodatie en niet te veel luxe. Strandvakakanties a la Ibiza vallen hier dus niet onder. Bij prijzen staat erachter in welk jaar dit was, aangezien dit aan verandering onderhevig is. Wil je op de hoogte blijven over deze site (nieuwe reisverslagen), dan kan je je ook aanmelden voor de Nieuwsbrief.

Laatste wijzigingen: 12-09-2013


Algemeen | Thailand & Laos | China | Bolivia & Peru | West USA | Namibië

Algemeen

Thailand & Laos

China

Bolivia & Peru

West USA

Namibië 
Algemeen
 

Wat is een Lonely Planet?

Tja, wat moet ik hier op zeggen... :-) De Lonely Planet is de reisbijbel voor de backpacker en verkrijgbaar in bijna iedere boekhandel. Let op dat je een recente uitgave koopt. Naast de Lonely Planet heb je ook nog de Rough Guide. Het is niet te zeggen welke beter is, want dit verschilt per land en is natuurlijk ook afhankelijk van de verschijningsdatum.

Sommigen foto's zien er vrij professioneel uit. Hoe en waarmee heb je die gemaakt?

De foto's (vanaf Thailand) zijn gemaakt met een Canon EOS 500 spiegelreflex camera met een 20-200mm lens. In de VS hadden we ook nog de beschikking over een Canon EOS 300 met een 20-80mm lens. De polarisatiefilter voorkomt overbelichting en zorgt voor het juiste contrast. Iets wat in de VS en in Azië wel nodig is i.v.m. de felle zon. Normaal gesproken gebruik ik 200 ASA, maar in de VS ook wel 100. Ik ben maar een amateur fotograaf en de fotocollectie die op de site staan is een selectie van gemiddeld zo'n 150 foto's (200 ASA). Tenslotte: Een goed fotobewerkingsprogramma (Fireworks) doet ook wonderen :-)

Mag ik de foto's op mijn eigen site gebruiken?

Dit Hangt af van het type website. Je hebt mijn toestemming in ieder geval wel nodig.

Met welk progamma heb je deze site gemaakt?

De layout is m.b.v. Macromedia Fireworks MX gemaakt. Daarna ga ik altijd verder met een Macromedia Dreamweaver MX en Textpad (een luxe versie van Notepad). Vooral de laatste gebruik ik veel, omdat de website d.m.v. PHP is gesplitst over meerdere files. De voordelen hiervan zijn dat ik op een gemakkelijk manier de layout voor de complete site kan aanpassen en dat het toevoegen van een reisverslag veel makkelijker is (denk hierbij aan de popup voor de foto's, de navigatie en de printversie). Al met al een hoop handwerk dus ;-)

Hoe kies je je reisbestemming? Hoe weet je waar je heen moet zonder gids?

Orienteren op bestemmingen doe ik via gesprekken met andere reizigers, opgevangen tv beelden en ander informatie die ik tegenkom. Indien het een groot gebied betreft, kijk ik via Lonely Planet naar de bezienswaardigheden en gebruik ik Trivago voor de hotels en accommodaties. Beide sites geven nuttige informatie over bepaalde bestemmingen en wat je er allemaal kunt zien/beleven.


Thailand & Laos

Ik heb zo'n reis nog nooit gemaakt, kan ik niet beter georganiseerd gaan?

Persoonlijk raad ik je dit af. Op de eerste plaats zijn de hotels en het vervoer bij een georganiseerde reis veel te goed geregeld. In het thaise openbaar vervoer snuif je het meeste van de echte cultuur op. Dit mis je in een prive busje vol met alleen maar westerlingen. Bovendien is het zo dat wanneer je een keer in een afgelegen gebied komt, je bijna verplicht met de groep westerlingen in hetzelfde restaurant te zitten, simpelweg omdat er niets anders is. Niet te veel nadenken, gewoon gaan. Thailand is heel veilig en als je al een keer wordt afgezet kost het je nog niet veel.

Heb ik een visum nodig voor Thailand en Laos?

Voor Thailand niet, Loas wel. Je visum voor Laos kan je in elke grote stad in Thailand regelen. Let wel, dit kan 2 tot 3 dagen duren en bovendien wijzigen de voorwaarden vrij vaak. Zelf dus even goed in de gaten houden!

Moet ik van tevoren hotels bespreken?

Guesthouses zijn moeilijk te bespreken. Bovendien neemt het een beetje van de charme van het backpacken weg. Reserveren kan ter plaatse, maar is niet nodig. Je kan het hooguit in het hoogseizoen overwegen. (december. januari) Mocht je voor het eerst naar Thailand gaan, dan is het een optie om van tevoren een hotel in Bangkok te boeken, maar zoals ik in mijn tips al zei: begin niet in Bangkok.

Waar kan ik voordelig een ticket boeken?

Goed zoeken op internet (vliegtickets.pagina.nl).

Wat zijn je ervaringen zijn van het met de trein naar Chang Mai.

De nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai is een aanrader. Deze vertrekt vanuit Bangkok centraal station, maar ook vanaf het vliegveld. Dit station (klein) staat aangegeven op de borden. Let op, voor 18.00 uur een ticket kopen daar. De prijs is cira 20 euro (1999).

Hoe heb je betaald in Thailand?

De helft van het budget heb ik in traveler cheques meegenomen, de rest heb ik gepind.

Heb je enig idee wat je destijds gemiddeld per dag kwijt was?

Guesthouse 150 bath, eten 100 bath en drinken (veel doen) 100 bath. Opgeteld is dat 350 bath en dat is ongeveer 8 euro. Dit is dus exclusief lokaal reizen en toegangskaartjes voor het een of ander.

Is de prijs van een guesthouse per kamer of per persoon?

Per kamer

Hoe en wanneer is de regentijd?

Van april tot augustus. Regentijd wil zeggen af en toe (maar vooral 's nachts) een stevige regenbui, waarna de zon meestal weer begint te schijnen. Het kan wel bewolkt zijn. Gelukkig is het nooit koud, ook al ben je helemaal nat.

Welke vaccinaties zijn echt noodzakelijk?

Dit hangt van verschillende zaken af. In nederland kan je een afspraak maken met de GGD. Zij bepalen dan welke vaccinaties nodig zijn.

Moet ik malariapillen slikken?

Altijd navragen bij de GGD! Op dit moment is Thailand malariavrij, uitgezonderd van de grensgebieden. Voor Laos is wel bescherming tegen malaria nodig. Tip: Koop je malariapillen in Thailand, want dat scheelt een factor 15 in prijs.

Heb jij voor mij noch wat adressen van normale en goedkope guesthouses?

Er staan er een paar in mijn reisverslag. Voor de rest verwijs ik naar de Lonely Planet

Is zo'n reis nou erg duur?

Nee, voor de vlucht betaal je tussen de 500 en 750 euro, afhankelijk van het seizoen en het wel of niet overstappen. 4 weken rondreizen met het reguliere openbaar vervoer, simpele accomodaties en af en toe een brommer huren, hoeft niet meer te kosten dan tussen de 550 en 700 euro. Voor circa 1300 euro ben je dus klaar. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen met 4 weken Frankrijk!

Wat moet ik tegen de muggen meenemen?

Citronel heeft geen zin. Sprays met minimaal 25% DEET zijn aan te raden. Je kunt deze kopen bij de apotheek, maar beter is het om dit in Thailand te doen. Daar hebben ze vaak veel recenter en beter spul.

Heb jij de full moon feesten meegemaakt, zo ja, zijn die de moeite om 3 dagen langer te blijven.

Ik heb ze niet meegemaakt, maar was wel bij de eclipsparty in 1999. In mijn ogen komt er een beetje teveel volk op af. (als ik dat wil, ga ik wel naar de dansparade in Rotterdam)

Is het kopen van een Minidisc in Thailand goedkoper?

Voor zover ik weer niet, helaas.

We vragen ons af wat een biertje, bakje koffie of een maaltijd kost?

Bier: 120 bath voor 600 ml. koffie (niet te drinken) 20 bath en een maaltijd vanaf 40 bath. 1 euro is ongeveer 49 bath. (2001)

We gaan de eerste 2 weken van Bangkok naar Kanchanaburi naar Chang Mai. Als je zo terugdenkt aan Thailand wat zou je mij aanraden? Wel of niet een auto huren?

Vrienden van mij hebben inderdaad een auto gehuurd en het is ze goed bevallen. Persoonlijk ben ik meer fan van het openbaar vervoer, ondanks dat ik in Amerika ook een auto heb gehuurd. Mijn belangrijkste beweegreden is het feit dat het openbaar vervoer in Thailand ook al een belevenis is én het feit dat het gewoon goed geregeld is!

Is het makkelijk deze stad zelf te bekijken en vooral alles te vinden, ivm de taal (op de borden)

Nee, geen enkel bord is te lezen :-). Een taxi of tuk tuk kost echter niet veel, dus je komt overal vrij makkelijk. (kijk wel uit in Bangkok)

Hoe kom ik het makkelijkst vanaf het vliegveld Bangkok in de stad?

Twee opties: 1) Met de trein naar het centraal station en vervolgens met de Taxi of tuk tuk (doe dit niet in de spits). 2) Op het vliegveld staan allemaal mini busjes die naar Khoa San Road gaan voor circa 5 Euro (2001, busjes gaan vaak naar Guesthouses). Let wel op en laat je niet overdonderen door al die schreeuwende Thaise chaufeurs. Als je rustig wilt beginnen is optie 1 dus beter.

Ik wil met de trein vanaf Bangkok naar maleisie - singapore. Weet je misschien of het een heel gedoe wordt om zelf daar zo'n treinticket te regelen? Of kan ik dit beter in Nederland al regelen?

Bij ieder reisbureau terplekke en ook op het centraal station zijn tickets te koop. Het hangt van de tijd af of het nodig is om meer dan 1 dag van te voren te reserveren. (december/januari is hoogseizoen)

Moet je in thailand ook over zoiets als een brommer certificaat beschikken om een brommer te huren?

Nee, je paspoort als borg afgeven is over het algemeen voldoende om een brommer te huren. Pas wel op voor schade aan de brommer, want dat is erg duur. (sommige verhuurder hopen daar ook op, want dat levert voor hen veel meer op...)

Op wat voor schoenen hebben jullie vooral gelopen (schoenen of sandalen of...)?

Ik heb bijna de hele vakantie op sandalen gelopen. Deze heb ik in Thailand zelf gekocht voor (in 2000) zo'n 5 euro. Mijn bergschoenen neem ik in ieder geval nooit mee. Veel te zwaar om te mee te slepen. Sommige gebruiken ze tijdens een jungletocht, maar persoonlijk vind ik dat niks, want de kans dat je door riviertjes moet lopen is niet gering (als ze nat zijn heb je er niks meer aan). Zelf heb ik voor mijn eerste jungletocht gympen gebruikt en de tweede keer rubberen voetbalschoenen (lokaal gekocht, met noppen: ideaal voor de modder).

Wat voor merk rugzak hebben jullie?

Het merk rugzak van mij weet ik niet eens. Belangrijk is dat hij lekker zit natuurlijk, niet te groot is (60 liter is meer dan voldoende) en dat er niet teveel frutsels aan zitten. Een vakje voor een waterfles (kunnen pakken tijdens het lopen) is wel altijd handig.

Welke plaatsen zijn zeker de moeite waard?

Welke plaatsen de moeite waard zijn hangt af van wat jullie leuk vinden. Zelf vond ik Chiang Mai erg mooi i.v.m. de vele tempels. Khorat en Udon Tani vond ik leuk omdat het grote steden zijn 'zonder' toeristen. En Bankok is natuurlijk ook geweldig, alhoewel ik genoeg mensen gesproken heb die het verschrikkelijk vonden

Hebben guesthouses de beschikking hebt over beddegoed of dat je zelf bv een laken en / of slaapzak?

Guesthouses hebben beddegoed, maar geen handdoeken e.d. Guesthouses zijn wel low budget en soms zit er een rotte appel tussen met wat minder hygienisch beddegoed (en daar kom je terecht als de rest vol is). Voor dat soort gevallen heb ik altijd een bijzonder lichte lakenzak mee. Een lakenzak is zowiezo wel handig indien je een trekking doet, want daar zijn de slaapzakken per definitie smerig... Slaapzak moet je niet meenemen, want het is er te warm voor en anders zijn er dekens... (een slaapzak de hele tijd meezeulen voor 3 dagen trekken gaat wel erg ver).


China

Hoe heb jij de hitte en vooral de regen ervaren in augustus?

Het is inderdaad het erg warm is (zweten als een rund). M.b.t. de regen hebben wij mazzel gehad, 2 a 3 dagen hebben we wat regen gehad. Bereid je er op voor dat je je reis zal moeten omgooien als dat nodig is. Toen wij er waren had Sjanghai last van overstromingen, maar het is zo'n groot land dat wij er absoluut geen last van hebben gehad.

Hoelang van te voren moet je een ticket voor een trein kopen. Waar kun je ze het beste kopen?

Als je twee dagen van te voren bent, ben je ruim op tijd. Alleen rond de chineze feestdagen kan het een probleem worden. Tickets gewoon op het treinstation kopen. (Beijing Station heeft een apart loket for buitenlanders)

Welke bus en waar vertrekt die naar het Summerpalace?

Metro (ringlijn) naar het Noord-Westen nemen (zie kaartje in de Lonely Planet), uitstappen bij het busstation. Het busnr staat in de Lonely Planet en klopt nog (LP van 2002).

Hoe makkelijk/moeilijk is het om het vliegnet en treinnet uit te vinden?

Gegevens over het vliegnet kan je opvragen bij ieder boekingskantoor (meestal ook hotel). Er wordt frequent en op veel bestemmingen gevlogen. Een treinschema hebben wij niet kunnen vinden. De lengte van de rit is wel te vinden in de Lonely Planet, maar de exacte tijden moet je aan het loket opvragen... (wat wij vaak deden is bij aankomst gelijk het vervolg ticket boeken, je kan deze namelijk tot een uur voor vertrek met een full-refund weer inleveren)

Kunnen jullie me vertellen hoeveel geld je ongeveer hebt uitgegeven in China en wat bepaalde dingen zoals eten, drinken, hotel en vervoer gemiddeld kosten?

Een simpel hotel kost in Peking € 20 (2004) en buiten de stad tussen de € 7 en € 10. Het goedkoopste biertje was 20 euro cent (2 Yuan) en het duurste (in de yuppenwijk van Beijing) 6 euro. Je hebt dan wel een fles van 630 ml te pakken. Normale prijs is ongeveer 50 cent tot een euro. Eten doe je voor 3 tot 8 euro en het vervoer is goedkoop. In Peking hebben alle taxi's een meter (voor 2 euro kom je een heel eind) en een treinkaartje voor een rit van 12 uur derde klas kost minder dan 10 euro. Tot slot, een driedaagse trip op de Yangze in eerste klas is 110 euro. Voor onze trip waren we 1800 euro per persoon kwijt, inclusief de vlucht. Let wel, dit zijn prijzen van 2004!

Hoe hebben jullie de reis geregeld? Zelf heen en terugvlucht en alle hotels en binnenlandse vluchten / treinen ter plaatse geboekt? Zo ja, ging daar veel tijd in zitten?

We hebben alles terplekke geboekt. Wat we deden was bij aankomst gelijk ons vervolg ticket kopen. Alleen in Beijng is het wat lasting. (ticket office bij Beijing Train station is binnen (door de radar controle), linksachter de wachtruimte 1ste klas inlopen en dan helemaal achteraan) Gewoon je Lonely Planet tegen het raam drukken. Soms is het lastig, maar je beleeft er een hoop lol aan! Spreek pupers aan als je hulp nodig hebt. Iedereen wil je wel helpen!

Hoe is het met de hygiene ed. vooral in hotels? Je hoort daar nogal wisselende verhalen over....

Hygiene? Ha ha! Chinezen zijn redelijke smeerlapjes! Het is onwijs smerig allemaal! Als je een goed hotel kan vinden is het ok, maar als je in een restaurant (ook nette) naar de wc moet is het altijd afwachten! Levert wel mooie verhalen op hoor! (Zo heb ik in een wc hok zonder muurtjes moeten 'poepen' en omdat ik uiteraard de enige westerling was, heb je dan 3 chinezen die dat dan rustig bestuderen...)


Bolivia & Peru

Kan je in Peru met een Rabobank pas beter pinnen dan met een Postbankpas?

Met mijn postbank pasje kon ik in de grotere steden goed pinnen. Heb wel af en toe het probleem gehad dat het automaat leeg was. (ik maar denken dat het aan mijn pasje lag) Even verder zoeken naar een andere pinautomaat in dat geval, maar ze zitten vaak bij elkaar. Op het postbank pasje staat het Cirrus logo wat veel gebruikt wordt voor internationaal pinnen. In Bolivia is pinnen overigens ook goed te doen, maar dan alleen in de (paar) grote steden. (Je kan overigens ook dollars pinnen, erg handig als je de grens over gaat...) (2003)

Hoe zijn jullie omgegaan met jullie rugzak? Eerst bij aankomst ergen een guesthouse zoeken ofzo en daar je bagage droppen?

Een goed idee voor je rugzak zijn kleine slotjes. Zo kan je in ieder geval zien of er iemand in je tas heeft gezeten. (als ze willen jatten snijden ze hem toch wel open) Naast mijn grote rugzak heb ik altijd een kleine bij me met mijn camera en dergelijke. Nooit loslaten die tas en als je ergens gaat zitten even je voet/been door één van de hengsels. De guesthouses zijn redelijk goed te vertrouwen. Kijk wel altijd uit in de hoofdstad (en grote steden) Het is een kwestie van gevoel wat dat betreft... De busstations zijn het meest berucht. In Peru heb je Cruz del Sur, een busmaatschappij met eigen terminals! Wel zo veilig. (iets duurder wel) Bij aankomst gewoon eerst even een guesthouse zoeken. In de Lonely Planet staan er genoeg. (2003)

Is het beter een georganisserde reis te boeken, of is dit land goed op eigen houtje te bezoeken?

Dit is prima te doen, alhoewel je wel heel erg goed op je spullen moet passen. (Dit geldt natuurlijk ook bij een groepsreis). Mijn voorkeur gaat in ieder geval niet uit naar een groepsreis.

Is een reis naar Peru niet ontzettend duur?

Het Ticket is erg duur, zo tegen de 1000 euro. Ter plekke kost een kamer ongeveer 10 dollar per nacht en buiten de deur eten valt allemaal reuze mee. Openbaar vervoer is goedkoop. Bolivia is de helft zo goedkoop als Peru. (2003)

Het is natuurlijk steeds gemakkelijk dat je de plaatselijke taal kent, maar kan men er met de engelse taal terecht, of is spaans een vereiste?

Het kan in de toeristische gebieden zonder spaans. Toch kom je met een vertaalboekje al een heel eind. Het spaans is in ieder geval stukken makkelijker (rustiger) dan in Spanje! Zelf ben ik in hoofdstuk 2 van het boek 'Spaans in 6 weken' blijven hangen en dat ging prima. Mijn vriendin is tot week 4 gekomen en kon zelfs met de taxi chaufeurs wel een babbeltje maken. (maakt het wel erg leuk!) Voor mijn gevoel spreek ik nu na 5 weken Zuid Amerika beter Spaans dan Frans, terwijl ik dat vak 3 jaar lang heb moeten volgen op de middelbare school)

Als men op eigen houtje gaat, is het nodig vooraf alles te regelen (verbindingen, overnachtingen, eten) of kan men dit ook gewoon ter plaatse?

Lima is niet zo'n aangename stad. Ik zou vooraf een hotelletje nemen of gelijk doorvliegen naar Cusco of iets dergelijk. Cusco is een makkelijke stad om te beginnen. Voor de rest is alles prima terplekke te regelen. Op Copacabana na (in het weekend), heb nog nooit 'vol' gezien, alhoewel wij er wel waren in het laagseizoen

Welke kledij is vereist, en wat is de beste periode om Peru te bezoeken?

Het kan koud zijn en onze winter is hun regen seizoen, de overige periodes zijn in orde geloof ik (Kijk anders even bij de Lonely Planet)

Is het een vereiste om zich te laten inenten voor het één of ander?

Zeer zeker. Neem contact op met de travel clinic of GGD voor advies. Volgens mij is inenting tegen in ieder geval Gele koorts, Hepatitus A en B nodig.

In de periode december/januari wil ik Bolivia en Peru aandoen, maar dan is er de regenperiode. Hoe erg is dat daar? Kun je daar iets over vertellen?

Lastig! Wij zijn ook in het regenseizoen geweest en hebben toen in de hele periode twee buitjes gehad. Dankzij El Niño was het nl. extreem droog voor een regenseizoen. Hoe een 'normaal' regenseizoen eruit ziet, kan ik je dus helaas niet vertellen.


West USA

Is zo'n reis nou erg duur?

Ja, we hebben de pech dat de dollar zo duur is t.o.v. de euro. Drie weken rondreizen met drie man, de huur van een redelijke auto, alle hotelletjes en het ticket kosten al gauw zo'n 2200 euro (2000) per persoon.

Hoe is het om daar te rijden?

Heel ontspannen, behalve in de grote steden. De wegen zijn breed en je komt soms een uur lang niemand tegen. Lang leve de cruise control

Kun je me wat zeggen over kamperen en dergelijke daar?

Alleen in de national parks zijn er campings. Vaak zonder enig toezicht of beheerder en heel basic. (een paar bankjes en een ranzige plee)

De wegen nummers die je aangeeft op de bepaalde plaatsen, zijn dat de wegnummers van de route die dag van A naar B en vloeien die gewoon in elkaar over of zijn hier ook afslagen bij?

Uhu, ja. Het zijn wegnummers die in elkaar overvloeien. Wanneer je op het kaartje klikt, krijg je een vergroting en kan je de wegnummers ook zien.

Zou je mij ook kunnen zeggen of de route van San Fransisco naar Yosemite begaanbaar is of niet vanwege de sneeuw of dat de pas dan gesloten is?

Volgens mij is de pas meestal in april weer open. Vanuit San Fransisco kan je het park overigens wel bezoeken, je komt alleen niet makkelijk aan de oostkant.

Wat is de AAA? Waar vind ik die?

De AAA is de amerikaanse ANWB. Bij iedere autoverhuurder kan je een lokale kaart meekrijgen, hier staat ook meestal de vestiging van de AAA op.

Waar kan je zo'n National Parc Pas kopen?

Bij de toegang van ieder park.

Mooi verhaal Emile, maar ik kan alleen de dagen 1; 7; 11; 18 en 23 lezen. Is er ook een rest?

Dat zijn de dagen dat ik kon e-mailen. Ik heb niet elke dag achter de pc gezeten :-)


Namibië

Is zo'n reis nou erg duur?

Namibië is niet goedkoop! Voor een vliegticket moet je al snel € 1000 (2005) rekenen. Auto met tent is tussen de € 80 en € 100 (2005) per dag en voor een camping betaal je ook nog tussen de € 10 en € 30 (2005). Eten en drinken is net zo duur als in Europa en er zijn domweg weinig plekken waar je uit eten kan (die prijzen vallen wel mee). Tot slot moet je ook nog toegang betalen voor de Nationale Parken.

Waar heb je de auto gehuurd?

Onze verhuurder bestaat helaas niet meer.