Tips & Informatie

Logo Lonely Planet

Voor mensen die ook een dergelijke reis willen maken: Boek een vlucht, laat je voorlichten door de GGD voor de juiste vaccinaties en koop de Lonely Planet (of een Rough Guide, maar wij hebben daar geen ervarning mee). Als we één ding hebben geleerd, is dat de Lonely Planet een onmisbare gids is! Alle plaatsnamen en plekken binnen steden staan in de Lonely Planet ook in chinese karakters weergegeven. Een treinkaartje kopen of taxi regelen (zelfs in Beijing) wordt zonder de Lonely Planet een erg lastige en soms onmogelijk taak.

Nog een aantal tips voor China:

  • Allereerst een kleine waarschuwing: China is een land dat in razend tempo verandert. Dit verslag is in 2004 geschreven en helaas is het niet mogelijk om elk jaar terug te gaan naar China ;-) Daarnaast hebben wij China door onze ogen gezien en dat kan natuurlijk afwijken van andermans/vrouws opvattingen.
  • Zoals al eerder gezegd; vergis je je niet in de taal-barrière. Woorden als bijvoorbeeld "train" of "station" worden al niet begrepen. Indien je toch ergens hulp nodig hebt, kan je het best jongeren aanspreken, zij krijgen nu allemaal engelse les en willen ook graag engels leren.
  • Het is handig om van het hotel waar je verblijft een (naam)kaartje te vragen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je naar het juiste hotel wordt gebracht als je in de taxi stapt.
  • Leer tellen met je handen, erg handig bij het onderhandelen over prijzen.
  • De grootte van het land noodzaakt ook wat meer in het plannen van je reis. Alhoewel het spoorwegennet erg goed is, is een treinreis van een dag geen uitzondering. Boek alles (trein & vliegtuig) wel ter plekke, want dit scheelt aanzienlijk in prijs. Een vliegticket naderhand een dag verplaatsen kan ook zonder moeite en zonder kosten. Pas wel op rond de chinese feestdagen: dat zijn de dagen waarop alles is volgeboekt, in alle andere perioden zijn er weinig problemen.
  • China is een druk land. Overal is veel herrie: megafoons, auto's enz. Chinezen maken onderling ook makkelijk (en luidruchtig) ruzie. Hou hier bij de planning van je reis rekening mee. Wij vonden het platteland op een gegeven moment een verademing.
  • Schiet niet in de stress bij een restaurant zonder engelse kaart. Gewoon naar een andere tafel lopen en een gerecht aanwijzen werkt prima! (of neem de Menukaart met chinese karakters (pdf) mee van Gele Draak)
  • China is een veilig land. De enige plek waar wij ons wat ongemakkelijker voelden was de derde klas (hard-seat) in de trein na zonsondergang. Afrader dus!
  • Voor mensen die veel gestoken worden: Anti-muggenspul is in China (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Thailand) nergens te krijgen.

Heb je nog vragen, of wil je wat kwijt, dan kan je me altijd mailen. Kijk wel eerst even in de FAQ (Frequently Asked Questions) of je vraag daar al niet beantwoord is. Op de volgende pagina staan nog meer foto's, mocht je die willen zien.

Groeten uit China,

Emile & Esther

Facts & Figures
Auteur
Fotografie
Emile de Bruijn & Esther Laan
Emile de Bruijn & Esther Laan