Beijing

Het Plein van de Hemelse Vrede Het Plein van de Hemelse Vrede

Dag 1: maandag 12 juli

Goed, we zijn er! Na een luxe, rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol op maandag 12-7-2004 om 09.00 uur aangekomen in Beijing (Peking). Stralende lucht en erg warm.

Het hotel dat we op internet gezien hadden bestond natuurlijk niet meer. Gelukkig hebben we tussen de chinese karakters een shuttlebus naar het centrum gevonden en daarna een fietstaxi naar een vaag hotel (geen Engels). Beijing bestaat uit ontzettend veel enorme, groteske gebouwen, allemaal niet ouder dan 15 jaar. Het is een ontzettend levendige stad (14 miljoen inwoners) en iedereen loopt de hele tijd overal. Elk plein is een krioelende mensenmassa. (gelukkig zijn we lang, waardoor we de boel enigszins kunnen overzien) Met megafoons wordt gecommuniceerd, wat de chaos compleet maakt. Heerlijk om vanaf een terrasje het stationsplein gade te slaan.

Ingang van de Verboden Stad aan het Plein van de Hemelse Vrede Ingang van de Verboden Stad aan het Plein van de Hemelse Vrede

Meteen fietsen gehuurd (natuurlijk!) en door de stad gefietst. We worden overal aangestaard. Chinezen zijn geneigd om ongegeneerd van top tot teen die rare buitenlanders op te nemen. (we hebben het idee dat we elke keer ook enorm worden uitgelachen, wat wel weer begrijpelijk is met onze kaaskoppen) We werden bijna ook lachend afgezet (0.50 yuan kregen we terug ipv 5 yuan), maar dat hoort er allemaal bij!


's Avonds vuurdoop in het chinese eten. Gisteren had Esther een rups in de noodle-soep, maar na dat overleefd te hebben eten we alles. (en het is lekkerrrr!) We kunnen de kaart niet lezen, zij kunnen ons niet verstaan, dus we nemen de serveersters gewoon mee naar een andere tafel en wijzen aan wat we willen bestellen. Ons geklooi met stokjes is dan weer de start voor de helft van de mensen in het restaurant om omgekeerd aan tafel ons uit te lachen (lol hebben we!). Aan het eind van de maaltijd worden we dan weer door de medewerkers uitgezwaaid.

Dag 2: dinsdag 13 juli

De Verboden Stad De Verboden Stad

Naar de Verboden Stad (weer een en al gekrioel). Erg mooi en groot! Vanaf de heuvel goed uitzicht over de stad, waarin de Verboden Stad als historisch middelpunt tussen de nieuwbouw staat. (we hebben ook al een Beijing Olympische Spelen 2008 hoed :-) Het Plein van de Hemelse Vrede ligt tegenover de Verboden Stad en is erg groot en 'communistisch'. Helaas hebben we de Grote Roerganger nog niet mogen aanschouwen (gesloten), misschien over 3 weken als we terug zijn in Beijing. We hebben in een Hutong gegeten en de eerste erg smerige toilet-ervaring hebben we inmiddels ook gehad (een Hutong is een oude karakteristieke chinese volksbuurt.

's Middags naar de Tempel van de Hemel, met een parkje eromheen. 's Avonds Peking Eend! Lekker (wel erg vet) en je schijnt het te moeten eten als een taco (verpakt in deeg).

Summer Palace Summer Palace

Dag 3: woensdag 14 juli

Lekker uitgeslapen. Vervolgens ons in het chinese openbaar vervoer gestort om naar het Zomerpaleis van de oude keizers te gaan. Een Nederlandse en een Canadees in de bus getroffen (erg gezellig!). Met name het park dat om het Paleis heen ligt was erg mooi. Op tijd terug gegaan, omdat we tickets voor de nachttrein naar Xi'an hadden gekocht.


De wachtruimte van station Beijing West De wachtruimte van station Beijing West

De nachttrein vertrok vanaf Beijings Station West, waarbij wij een soort "Utrecht Overvecht" in gedachten hadden. Maar nee: het was weer enorm!!! Gelukkig zijn cijfers in China hetzelfde als in Nederland, dus we moesten in trein Z19 om 20.28 en we hebben het gevonden! Met een Chinees en een Nederlandse in privé-slaap-coupé. Niet echt geslapen, maar wel lekker aan boord in de restauratiewagon gegeten.


Voor diegenen die nu denken: en waar is het verhaal over de Chinese Muur??? Ging wat fout met ons toertje (dat krijg je met spraakverwarringen) en we gaan aan het eind van de vakantie naar de muur. (mooiste tot het laatst bewaren, toch?)

Facts & Figures
Hotel
 
Reis
 
Chinees Hotel (geen engels); in dezelfde straat als Saga International Youth Hostel (aanrader, ook voor info en toertjes);
Shuttle bus vanaf het vliegveld naar Beijing International Hostel (vlakbij het Beijing Train Station); vervolgens 10 min lopen