La Paz

Dag 18: vrijdag 3 januari

La Paz La Paz

De trein op oudejaarsavond was een groot succes. Volgens Boliviaans gebruik kwam zij natuurlijk een half uur te laat waardoor we de Jefe de Estacion (stationschef) hebben horen aftellen. Wel vreemd om broodnuchter het Nieuwe Jaar in te gaan. Eenmaal aan boord van de trein werden we de salon ingesleurd waar Boliviaanse champagne op ons wachtte. De rest van de nacht bestond uit veel bier, hapjes en het dansen op Zuid-Amerikaanse muziek. (Emile heeft zich onsterfelijk gemaakt door alle strakke moppies de ketchupsong voor te doen...)

Na aankomst in Oruro hebben we meteen de bus gepakt naar La Paz (slechts 3,5 uur). La Paz (1 miljoen inwoners) was even wennen, maar we kunnen nu concluderen dat deze grote stad ons erg is bevallen!

Mountainbiken op de meest gevaarlijke weg ter wereld... Mountainbiken op de meest gevaarlijke weg ter wereld...

La Paz heeft één weg als doorgang naar het Yungas-gebied. Deze weg start op 4800 m hoogte en eindigt op 1200 m. Alleen de eerste paar kilometers zijn geasfalteerd, daarna begint een lang slingerpad met een bijna kaarsrechte wand. Niet voor niets is dit de meest gevaarlijke weg ter wereld, afgemeten aan het aantal slachtoffers dat hier per jaar valt. Bijna elke twee weken gaat er een voertuig (bus, truck, dan wel auto) het ravijn in en de weg staat dan ook vol met kruizen. Afgelopen september was dit een bus met 41 slachtoffers. Wat doe je als Nederlander? Je daalt deze weg af op ... een fiets!!! (mountainbike). Het resultaat: twee dagen zadelpijn, blaren op de duim (?) en een geweldige ervaring! Fantastische uitzichten!

De volgende dag (vrijdag) heerlijk uitgeslapen en door de stad gelopen. 's Ochtends en 's avonds op de markt gegeten (inmiddels eten we alles). Na het diner (brood met sla en chorizo) de eerste de beste goedkope kroeg ingegaan. Dit staat garant voor heel veel dronken Boliviaanse mannen. Het ritueel gaat ongeveer als volgt: de toerist komt de tent binnen en wordt weggekeken. De toerist gaat zitten en bestelt een biertje. Al snel beginnen de eerste Bolivianen het glas te heffen en het duurt dan ook niet lang of een aantal man komt af en toe even een praatje maken. Het ritueel eindigt in veel zoenen, felicitaties voor het nieuwe jaar en het proeven van vreemde drankjes. We werden gisteren bijna door de gehele zaak uitgezwaaid :-)

Facts & Figures
Hotel
Reis
 
Tour
 
Hotel Happy Days
6,5 uur per trein van Uyuni naar Oruru (313 km)
3,5 uur per bus van Oruru naar La Paz (230 km)
Dagtrip met mountainbike van La Paz (4800m) naar Coroico (1200m) in 70km
(Eco Jungle Tours)