Samaipata

Kolibrie, Samaipata Kolibrie, Samaipata

Dag 6: zondag 22 december

We waren gebleven in Samaipata. Vanaf onze veranda hadden we een prachtig uitzicht op de natuur. Kolibries, kanaries en parkieten, vuurvliegjes en een tor met lichten boven op zijn lijf (raar!).

Vanuit Samaipata hebben we onze eerste trekking gemaakt, met twee andere Nederlanders. (´s Avonds ook ´echt Boliviaans´ met hen gegeten en gedronken: een enorme lap vlees, zoete aardappels en veel cerveza.) Dwars door het Nationaal Park Amboro naar het gedeelte met heel oude (500-800 jaar!) varens, sommigen 30 meter hoog. Door het lompe gedrag van Emile en het geklep van Esther hebben we geen dieren gezien (behalve een larf, een papegaai en een rups), maar volgens onze gids hebben we wel heel veel dieren gehoord! Boven op de top stonden we midden in een Tolkien-mist op 2500 m: sprookjesachtig.

Samaipata Samaipata

De volgende dag vrienden gemaakt met Javier, de taxichauffeur die ons naar de Inca-ruines van El Fuerte bracht. De ruines waren mooi en de wandeling erna nog mooier (12 km). Wat echt bijzonder was: we hebben een condor zien vliegen! Wat een enorm beest!

Een goed en beetje zielig lokaal drama: de dag die we aankwamen hoorden we enorme herrie. Bleek dat de bruidegom, die ´s ochtends voor de kerk met zijn mujer was getrouwd, spijt had gekregen na het nuttigen van een enorme hoeveelheid drank. Hij ruzie maken met zijn kersverse schoonfamilie en op de deur van de kerk bonken al roepende: ´hoe heb je mij deze vrouw kunnen trouwen???´ Schoonfamilie heeft hem vervolgens laten oppakken door de Policia Nacional, zodat hij met een kater in de cel wakker werd. Bruid en bruidegom zien elkaar waarschijnlijk nooit weer. Het huwelijk kan niet voor de kerk worden ontbonden, over 3 maanden wel voor de gemeente...

De bus, mét klapband De bus, mét klapband

Zaterdag hebben we een beetje uitgeslapen en op de bus gewacht die ´s avonds om 19:00 uur zou komen. Bijgekletst met Javier (heeeee, Esthèèèèr hoorden we van de overkant van de weg) We hebben geleerd dat de bus dan ook om 21.30 kan komen, maar dat was prima. Gelukkig hadden we gereserveerd, want de bus zat bomvol wegens familiebezoek met kerst (Navidad). De hele nacht gereden (489 km in 13 uur, van 1600 meter naar 2800 meter hoogte). Mooie volle maan en een goed uitzicht. De tocht ging voor het grootste deel over zandpad, met diepe ravijnen en erg scherpe bochten. De reis heeft op ons bijzonder veel indruk gemaakt. Wat een omgeving (cactussen van 10 meter hoog), geweldig gewoon... Gelukkig zaten we net niet in een scherpe bocht toen de bus een klapband kreeg. Handige jongens die Bolivianen: binnen een half uur was het gefikst!

Facts & Figures
Hotel
Reis
Tour
Guesthouse La Víspera
3,5 uur per taxi vanuit Santa Cruz (120 km)
Dagwandeling door Amboro National Park (Amboro Tours)